Summa sidvisningar

tisdag 21 januari 2020

Hågkomster 5


I går deltog jag i vad som visade sig vara ett väckelsemöte i katedralen St: Päron.

Nja, hela mötet var nu inte i form av ett väckelsemöte, men definitivt slutet, då pastorskan Målla Stenkulle med utsträckta armar uppfordrande frågade mötet hur det uppfattade bilden av det framtida paradiset. Var det inte bra?

Jo, bra! - ropade delar av den yngre menigheten, varpå pastorskan lyckligtvis avslutade mötet som väl annars hade övergått i tungomålstalande och hysteri.

Nåja innan pastorskan besteg predikstolen redogjorde vår expert teol. dr. Wittgenstein för den vetenskapliga grunden för hur kyrkan ska agera gentemot de ogudaktiga.

Denna föredragning hade en intellektuell skärpa och logisk stringens som helt kom att saknas under det efterföljande väckelsemötet.

Pastorskan Stenkulle målade då upp paradiset färgrikt och med breda penseldrag. Här fanns varken fattig eller rik, varken slav eller husbonde. Bl.a. nämnde pastorskan att i paradiset skulle vissa kunna få fördjupa sig och sin kunskap inom områden som vederbörande fann intressanta.

Dock uppfattade inte alla i menigheten alla lyckobringande välsignelser som skulle regna över dem.

Jag råkade då svära ordentligt i kyrkan när jag berättade om att en tidigare teolog hade lovat samma sak, dvs. en expertkarriärväg, men med en väsentlig skillnad. Den gången skulle karriären också åtföljas av några extra silverpenningar.

Men detta skulle inte bli fallet nu, enligt pastorskan, som i stället framhöll den oerhörda belöning som ligger i att få ägna sig åt stimulerande arbetsuppgifter.

En kvinna i menigheten, som snart önskade att hon skurit av sig tungan, sade att den av pastorskan utmålade möjligheten till fördjupning, hade påtagliga likheter med de diakoner som tidigare gått under beteckningen RK…, varpå pastorskan raskt förklarade att dessa på intet sätt var jämförbara storheter.

Visserligen lade hon inte till att den olyckliga kvinnan var besatt av djävulen, men hon och övrig i församlingen behövde inte tvivla om att pastorskan hyste grava misstankar om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar